Thursday, February 11, 2010

SEBAB-SEBAB INTERNET BOLEH DIJADIKAN ALAT PERNIAGAAN

1.Beroperasi sepanjang masa.

Pemasaran melalui laman web atau blog tiada masa rehat atau cuti hujung minggu mahu pun cuti hari perayaan.Laman web sentiasa beroperasi sepanjang 24 jam dan 7 hari seminggu (24-7).

2. Bilangan pekerja adalah minima.

Laman web dibiarkan beroperasi sendiri atau otomatik. Pelanggan yang bermasalah mengakses laman web boleh mendapatkan ruangan bantuan (help) atau FAQ (Frequently Ask Question). Peniaga akan menggunakan e-mail untuk membalas masalah-masalah kritikal pelanggan yang berkaitan penggunaan produk dan perkhidmatan.

Bacaan lanjut:Emailcashpro

3. Pelanggan tidak terbatas atau terhad.

Sesiapa sahaja boleh melakukan perniagaan internet, sama ada individu, syarikat kecil atau besar. Yang membezakan antara seseorang individu atau syarikat-syarikat yang menyertai perniagaan ini adalah kualiti laman web yang mencakupi "presentation" atau persembahan, "content" atau kandungan, dan "facilities" atau kemudahan sesebuah laman web(blog) yang menjadi kayu pengukur untuk menarik trafik. Jumlah atau bilangan pengunjung yang ramai melawat sesebuah laman web (blog) bererti aliran trafik meningkat dan menarik banyak pengiklanan daripada syarikat.Pengiklanan menjadi punca pendapatan tambahan kepada pengusaha-pengusaha laman web (blog).4. Pasaran bertaraf antarabangsa.

Melalui internet, setiap perniagaan yang diwujudkan adalah dikira bertaraf antarabangsa. Ini adalah kerana, capaian internet adalah ke seluruh dunia. Lagi pun, menjalankan perniagaan bertaraf antarabangsa di internet adalah mudah dan yang perlu diketahui ialah tukaran mata wang asing, kaedah penghantaran, cara dan terma pembayaran.

http://www.emailcashpro.com

5. Mengurangkan bebanan penyimpanan stok.

Penyimpanan stok memerlukan ruang dan menghadapi kos susut nilai bagi syarikat tradisional. Ini tidak berlaku pada syarikat perniagaan internet. Penyimpanan stok mereka adalah paling minima dan semua contoh (sampel) produk dipamerkan melalui laman web di internet yang tidak memerlukan ruang untuk "show room" yang perlu disewa dan sebagainya. Yang paling penting untuk pengiklanan internet ialah daya kreativiti dan inovatif untuk menarik pelawat agar membeli atau melayari laman web syarikat berkenaan.

Bacaan lanjut:Infinitydownline

6. Kepelbagaian media.

Informasi kepada pengguna boleh dilakukan melalui teks, grafik,audio dan video. Setiap media ini boleh diubah pada bila-bila masa tanpa melibatkan kos yang tinggi.Aplikasi-aplikasi lain seperti animasi 3D, email, chat, forum dan video conference, juga boleh digunakan agar promosi menjadi lebih menarik dan menguja perhatian pembaca.

Tuesday, February 9, 2010

MENCARI KEKAYAAN DI INTERNET

INTERNET berupaya memberikan pendapatan yang tidak terbatas.Untuk memulakan perniagaan di internet tidak perlukan modal yang besar.

Contoh kejayaan:

1. Jeff Bezos - adalah pengasas Amazon.com. Memulakan perniagaan pada awalnya hanya dengan komputer riba (laptop) dan beroperasi di garaj.

Jeff Bezos


Satu petikan daripada artikel
”Jeffrey Preston Bezos, originally of Albuquerque, New Mexico, is the founder, president, chief executive officer and chairman of the board of Amazon.com. Bezos graduated from Princeton University Phi Beta Kappa. Prior to founding Amazon in 1994, he worked as a financial analyst for D. E. Shaw & Co. Time magazine named Bezos the Person of the Year in 1999..”
2. Steve Job - pengasas Apple yang terkenal sekarang sebagai iPod dan iTunes; memulakan syarikat di garaj.

Satu petikan daripada Crunch Base
”Steve Jobs is the co-founder and CEO of Apple and Pixar.“Innovation distinguishes between a leader and a follower.” -Steve Jobs.
Steve Jobs regularly makes most rosters of the rich and powerful. It is surprising for a guy who takes home an annual salary of U.S. $1. The reasons why he is on all power lists are; Apple, Next, iPod and Pixar. Jobs is also known as the one man who could have upstaged Bill Gates. But Jobs was as excited about innovation as Bill Gates was interested in making money.


Steve Job3. Michael Dell - bukanlah seorang yang bijak dalam pelajaran. Menubuhkan syarikat dan berhenti dari pengajian di universiti pada umur 19 tahun. Telah membuka syarikat Dell yang menjual barangan komputer Dell dengan memperolehi keuntungan jutaan ringgit melalui perniagaan internet.
Untuk bacaan tentang perniagaan Dell, bolehlah baca: How To Get Paid Like Michael Dell
Michael Dell4. Pierre Pmidyar - pengasas dan pengerusi gedung lelong eBay.com. Menjadikan "apartment" nya sebagai pejabat . Membangunkan laman web perniagaannya semasa berumur 28 tahun.

Suatu petikan dari CrunchBase
”Pierre launched eBay on Labor Day 1995 as an experiment in how a level playing field would affect the efficiency of a marketplace. Today, more than one million people rely on eBay as their primary or secondary source of income, and more than 200 million people trust strangers with every transaction, finding common ground where none seemed to exist before.
After eBay became a public company in 1998, Pierre and his wife, Pam, co-founded the Omidyar Foundation to fund nonprofits. Yet they found that their vision required a broader, more flexible tool set than the foundation could offer. At the same time, eBay’s tremendous social impact as a for-profit company was demonstrating that business could also be an effective tool for making the world a better place. In response, they broadened their scope in 2004 and formed a new entity, Omidyar Network, to make investments as well as grants. To date, Omidyar Network has engaged in a number of areas that leverage market-based, collaborative approaches in order to unleash human potential on a global scale.
As an extension of Omidyar Network’s activities in micro finance, in 2005, Pierre and Pam Omidyar gave $100 million to Tufts to create the Omidyar-Tufts Micro finance Fund. Their endowment gift, the single largest in the history of Tufts, is aimed at accelerating growth in the micro finance sector and is being invested solely in micro finance initiatives.

Pierre Omidyar
5. Glenn Fleishmann dan Fred Langa - hanya bermodalkan kreativiti dan idea.
Mereka berdua telah berjaya mengaut keuntungan yang lumayan melalui perniagaan internet.

Kenapa saya paparkan cerita-cerita kejayaan"Jutawan Internet" untuk tatapan anda? Sebenarnya di negara kita, Malaysia pun sudah ada "Jutawan Internet". Antaranya ialah:
Sedutan daripada:IRFAN KHAIRI

”Irfan Khairi merupakan seorang jururunding (consultant) yang menganjurkan seminar mengenai perniagaan melalui Internet.
Irfan Khairi mendapat ijazah Sarjana Muda Multimedia Design dari Staffordshire University, United Kingdom.
Selepas mendapat ijazah, Irfan telah menerima tawaran bekerja di salah satu syarikat IT terbesar di Birmingham, Netmedia (UK) Ltd [1]. Sebagai pereka sistem multimedia dan perunding Internet, beliau merupakan salah seorang daripada pasukan yang bertanggungjawab mereka cipta sistem pembelajaran Internet untuk sekolah-sekolah di United Kingdom yang dinamakan Learning Grid. Pada ketika ini, lebih dari 5,000 sekolah-sekolah di United Kingdom menggunakan sistem Learning Grid tersebut.
Oleh kerana minat dan latar belakangnya yang mendalam dalam bidang Internet dan perniagaan, beliau memulakan perniagaannya sendiri di Internet secara sambilan pada tahun 1999.
Selepas mendapati pendapatan dari perniagaan Internetnya adalah lebih menguntungkan berbanding pendapatan bekerja 9-5, beliau mengambil keputusan untuk menumpukan perhatian kepada perniagaan Internet miliknya selepas 1 tahun beroperasi.
Semenjak itu, Irfan hanya bekerja sepenuh masa dari rumah dengan hanya menggunakan laptop dan Internet. Ketika itu beliau berumur 25 tahun.
Perniagaan Internet beliau di bawah nama IdeaBubble, sehingga kini telah berkhidmat untuk lebih dari 3,000 pelanggan dari serata dunia. Kebanyakannya dari USA, UK, negara-negara Eropah, hingga ke Timur Tengah, Jepun dan Australia! Antara perniagaan-perniagaan yang berjaya termasuk merekacipta E-book, merekacipta laman web dan grafik, perkhidmatan SEO (Search Engine Optimization), menjual peta, penempahan hotel dan juga perunding Multimedia, E-Niaga dan Pembelajaran.
Sehingga hari ini, Irfan Khairi masih bekerja sepenuh masa di keselesaan rumah menggunakan Internet sebagai sumber pendapatan bersama isteri dan sepasang cahaya mata.
Irfan Khairi turut menulis buku Rahsia Jutawan-Jutawan Internet Terbongkar sebagai cara menunjukkan cara dirinya dan jutawan-jutawan Internet yang lain menggunakan Internet sebagai sumber pendapatan yang lumayan.

Jutawan Internet:Irfan Khairi


Cuba lawati projek Pelancaran bukunya.

Saya ingin ketengahkan juga Gobala Krishnan untuk anda. Banyak bukunya saya baca. Penulisan dengan ayat mudah dan senang difahami.

Untuk menjadi seorang penulis blog atau usahawan internet yang berjaya, anda perlu membaca buku-buku tulisan beliau selain daripada usahawan internet Malaysia yang lain.Baca profil Gobala Krishnan di sini.

Gobala Krishnan


Buku Jutawan Era Baru